Riga

Riga

vrijdag 23 juni 2023

Dag 3: Naar Jurmala aan de Oostzee

Met de trein naar Jurmala.
Het weder vandaag is ideaal om verfrissing te zoeken aan de Golf van Riga. Deze golf maakt deel uit van de Oostzee. Weeral een wolkeloze blauwe hemel met een aangename temperatuur. Wegens de zonnewende is het een nationale feestdag in Letland. Dit voor twee dagen, vandaag en morgen. Vele Letten tooien zich in de nationale klederdracht, maar opvallend zijn de bloemkransen op het hoofd. 
Bloemenkroon op het hoofd.
Sommigen dragen een kroon van bloemen op het hoofd, zowel vrouwen als mannen. Het is wel een vrijdag, maar het is een vrije dag voor de Letten.

Met de trein naar Jurmala.
De gemakkelijkste methode om naar Jurmala te reizen is per trein. In het centraal station van Riga kopen we tickets, heen en terug naar Majori bij Jurmala, 24 km. Prijs voor een heen en terug: minder dan 3 EUR, 2,93 om exact te zijn. We nemen de trein van 10 uur op spoor 3, richting Sloka. 
Spoor 3, richting Sloka.
Stipt om 10 uur vertrekt de  trein. Het is een rit van 24 km. Om 10:30 uur zijn we in Majori, de afstapplaats te Jurmala.
Route: Riga - Jurmala - 24 km.
Vele medereizigers nemen deze trein om te genieten van de koele zeelucht van Jurmala.
Trein naar Jurmala.
Trein richting Sloka naar Jurmala
Lijst van top 10 stranden in de wereld.
Indien er een lijst van Top 10 stranden in de wereld bestaat, is het strand van Jurmala zonder twijfel er één van. Het bijna eindeloze strand met zijn fijne witte zand, dat beschut achter een smalle rand van dennenbossen ligt. Het strand strekt zich uit over een lengte van 32 km. 
Op het eindeloze fijne zandstrand.
Jurmala strand. Eindeloos wit fijn zand.
Jurmala is de verzamelnaam voor een tiental kleinere dorpen uitgestrekt over 20 km. Majori is het belangrijkste rustige stadje van Jurmala. Vele terrassen, restaurants en shopkes ademen er een rustige en gemoedelijke sfeer, tussen de vele prachtige villa's. 
Hoofdstraat te Jurmala.
Op zomerse dagen zoals vandaag is Jurmala een droombestemming.
Naambord op het strand van Jurmala.
Verkoeling in het water van de Oostzee te Jurmala.
Kunstbeeld van een turtle te Jurmala.
De frisse zeelucht en de aangename rustige sfeer nodigen uit om rustig enkele uren hier te vertoeven. Geen drukke toestanden die elders in de wereld de sfeer en de rust verstoren. Eigenlijk te rustig. De weinige terrassen die er zijn blinken uit in hun rustigheid. We blijven er enkele uren, maar zonnekloppen gaat gauw vervelen als je geen bad kledij bij hebt. Ook opgelet voor het verbranden van de huid bij deze felle zonneschijn. 

Jurmala - Riga.
Hetzelfde traject terug, maar in de andere richting naar Riga. Ik vermoed dat er bijna elke 15 minuten een trein opdaagt.
Deze trein zal ons naar Riga voeren.

Bij het in en uitstappen van de trein heeft men wel enkele hoge treden te nemen.
Na 24 km en 30 minuten zijn we terug in Riga. In de omgeving van het treinstation is er een grote fruitmarkt. Verkopers prijzen de kersen en aardbeien aan. Een kilogram kersen tussen de 4 en 6 EUR. Een derde van de prijzen in ons land. En ze zijn van dezelfde oorsprong als in België. Uit Griekenland, Turkije...
Het is de tijd van de aardbeien en kersen. 
Een bakje kersen voor 1 kg voor 5 EUR kunnen we niet laten liggen.
Vooral fruit in de aanbieding.
Na de trip naar Jurmala, gaan we nog even op verdere ontdekking van Riga. Op het einde van de dag hebben we 12 km rondgewandeld.
Russisch-Orthodoxe Christus-Geboortekathedraal in Riga.
Voilà, we zijn in Riga.
De Baltische weg.
Op 23 augustus 1989 was er een vreedzame demonstratie, tegelijkertijd in alle drie de Baltische landen, Estland, Letland en Litouwen. Ongeveer twee miljoen mensen vormden een menselijke keten van Tallinn, via Riga naar Vilnius, over een afstand van ca. 600 km. Daarmee eisten de Esten, Letten en Litouwers onafhankelijkheid en protesteerden ze tegen het Molotov-Ribbentroppact, ook wel het Hitler-Stalin pact genoemd, dat op die dag 50 jaar geleden werd afgesloten. Dit pact was de aanleiding tot het verlies van de onafhankelijkheid van deze landen in 1940. 
Tegel die symbool staat voor de bevrijding uit het Sovjetregime in 1989.
De Baltische Weg was de meest spectaculaire uiting van de Zingende Revolutie, een reeks vreedzame manifestaties die leidden tot het herstel van de onafhankelijkheid van de drie Baltische landen. Na jaren van stil leed onder de Sovjetbezetting gaven deze landen met zang uiting aan hun protest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten